Gratis billeder & stock photos – Pas på disse fælder!
Efterspørgslen efter gratis billeder er eksploderet, og der dukker flere og flere tjenester op, hvor du kan downloade og benytte gratis billeder privat, i virksomheden eller kommercielt.
Problemer er bare, at mange af disse tjenester fraskriver sig alt ansvar for de billeder, som der ligger i deres databaser, og det kan blive meget dyrt, hvis du ikke tager dine forholdsregler!
Gratis billeder vs Billige Stockfotos – Hvad er bedst rent juridisk?
Firmaer producerer content, som aldrig før, og derfor er behovet for billeder og illustrationer vokset enormt. Der skal billeder på Facebook, Instagram, i blogindlæg, i artikler, i nyhedsbreve, måske i videoer mm. Og det skal gerne være gode og fangende billeder, som skiller sig ud fra mængden.
Vigtigst af alt er, at de enten er gratis eller meget billige. Mængden af billeder der skal bruges dagligt eller ugentligt gør, at de færreste firmaer har råd til at producerer det hele inhouse eller hyre en fotograf. Især hvis det skal være andet end produktfotos eller stemningsbilleder.
Og det er her billeddatabaserne er blevet et hit. Lige fra databaser, hvor du kan købe stockfotos, som f.eks Shutterstock.com over gratisdatabaser, så som Unsplash.com eller Pixabay.com.
Men hvad er så bedst? Billeder fra gratis databaserne eller billeder fra services, hvor du betaler penge pr licens/brugsret?
Hvis vi ser bort fra selve motivet og billedets kvalitet, som er baseret på en subjektiv vurdering, og alene kigger på risikoen i forhold til rettigheder og mulige problemstillinger med ophavsretskrænkelser, så er betalte stockfotos helt klart at foretrække.
For I det øjeblik, at du køber en brugsret/licens til et foto, og der senere opstår problemer, har du handlet handlet korrekt, og dermed kan du slippe for mindre eller større krav.
Problemet med gratis billeder
Der er kommet rigtig mange nye databaser til med gratis billeder. Nogle sætter billederne til rådighed uden nogle krav, hvorimod andre, som f.eks Flickr.com, ofte kræver krediteringer, linkning mm, hvis du anvender et foto.
Stort set alle services med gratis fotos er baseret på ideen om, at brugerne eller fotografer, stiller materialet gratis til rådighed, evt mod noget gratis eksponering, kreditering eller lignende. En smuk tanke, fordi det giver en masse fotografer mulighed for, at teste deres evner af, og på den måde få feedback fra brugere world wide.
Problemet med hele denne ideologi er bare, at Hr og Fru Danmark kan oprette en profil, og derefter indsende fotos til databasen. Og her tjekkes der ikke op på, hvem der har rettighederne til fotoet. Og det er et kæmpe problem.
Det betyder helt praktisk, at hvem som helst, kan oploade et hvilket som helst foto, som dermed bliver en del af en billeddatabase, som mange firmaer f.eks søger i, når de lige mangler et billede til deres nye blogindlæg eller nyhedsbrev.
Firmaet downloader herefter et billede i den tro, at personen som har lagt det op, både er ophavsmanden, og dermed giver samtykke til, at billedet må bruges indenfor de rammer, som billedtjenesten oplyser.
Virkeligheden kan være en anden, nemlig at en person synes, at et billede er godt – f.eks et billede personen har fundet på en blog. Herefter har personen oploadet fotoet til billedtjeneste, og gjort det tilgængelig for hele verden.
Og da det kun kræver en mailadresse og et navn at oploade billedet, er personen bag brugeren umulig at finde.
Endnu værre står det til, hvis du anvender Googles værktøj til at finde gratis billeder. Alle kan tilføje fotos til Googles værktøj, hvilket gør det meget upålideligt, og det er fyldt med fotos, som ikke er gratis, hvor ophavsmanden ikke har givet tilladelse til at benytte værket.
Undgå derfor at bruge Google billedsøgning til at lede efter gratis billeder!
Læs betingelserne!
En billedtjeneste, hvor ovenstående kan foregå, er Pixabay.com. En tjeneste, som mange forbinder med gratis billeder, altså billeder der er frit tilgængelige for alle og enhver.
Problemer er bare, at ingen læser Pixabays brugerbetingelser.
“Warranty and liability
THE WEBSITE AND ITS CONTENT ARE PROVIDED “AS IS”. WE OFFER NO WARRANTY, EXPLICIT OR IMPLIED, REGARDING ANY CONTENT, THE WEBSITE, THE ACCURACY OF ANY INFORMATION, OR ANY RIGHTS OR LICENSES UNDER THIS AGREEMENT INCLUDING, WITHOUT LIMITATION, ANY IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. PIXABAY DOES NOT REPRESENT OR WARRANT THAT THE WEBSITE OR ITS CONTENT WILL MEET YOUR REQUIREMENTS OR THAT THEIR USE WILL BE UNINTERRUPTED OR ERROR FREE.”
Nederst i Pixabays betingelser står, at content are provided “as is”. Oversat til dansk, at materialet er stillet til rådighed, som det er, og at Pixabay ikke er ansvarlig for contentet i deres database.
Hvis du downloader et foto fra Pixabay, er du altså ansvarlig, såfremt der opstår tvister i forbindelse med et foto. Og det kan blive dyrt, selvom du har downloadet det fra Pixabay i den tro, at billedet var lovligt at bruge.
Tjek gratis billeder før brug!
Det er derfor altid en god ide, at tjekke gratis billeder, før du bruger dem online. Der findes næppe nogen metode, som er 100% sikker, men du kan reducere risikoen for problemer markant, hvis du laver et kort tjek, før du bruger billedet.
Jeg vil anbefale, at du laver en simpel Google søgning på billedet, og dermed får en ide om, hvor billedet ellers ligger på nettet. Her vil du ofte kunne opdage, hvis billedet ligger f.eks i betalingstjenester, eller hvis billedet ligger få steder på nettet, som du relativt hurtigt kan gennemgå.
Ligger et foto på en anden hjemmeside, og du f.eks kan se, at det er et foto fra en serie af flere billeder, bør dine alarm klokker ringe. Især hvis der kun er et foto i billedtjenestens arkiv.
Det skal dog siges, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at der er et problem. Men det er forhold som gør, at du bør lave lidt ekstra research før, du bruger den pågældende foto, alternativt overvejer at anvende et andet.
Vil du undgå problemet, kan du altid købe en brugsret til et foto, f.eks på Shutterstock, hvorved ovenstående problemstilling er elimineret.
3 gode råd
Hvis vi kort skal give nogle råd til, hvordan du reducerer risikoen, hvis du anvender billeder fra gratis tjenester, er her 3 gode og effektive råd.
- Læs betingelserne fra den tjeneste, som du ønsker at benytte billeder fra. Og her menes ALLE betingelserne!
- Lav en søgning på de billeder, som du ønsker at bruge, før du anvender dem online
- Hader du risiko, så køb en brugsret til de fotos, du vil anvende f.eks på Shutterstock
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!