Tjek om dine billeder eller fotos er blevet kopieret eller stjålet
Foto: “FreeImages.com/Benis Arapovic”
Sådan tjekker du om dine billeder er blevet stjålet
Er du professionel- eller pressefotograf, eller tager du billeder til dit firma, enten stemnings billeder, produktfotos eller lignende, så ved du alt om, hvor lang tid der oftest går på at tage gode billeder. Uanset om det er helt simple fotos eller mere komplicerede fotos, f.eks stemnings billeder. For billeder består af meget mere, end det spiltsekund, som bliver foreviget, nemlig hele forarbejdet og redigeringsarbejdet, som sker efterfølgende.
Derfor er det ikke ualmindeligt, at et billed let kan tage både 1-2-3-4-5 timer at tage, fra opstart til det færdige og endelige resultat.
Især pga det store tidsforbrug, er der desværre mange, som vælger den lette løsning, når de enten skal bruge billeder til deres hjemmeside, blog eller webshop. Nemlig bare at kopiere andres billeder. Især webshops har lange fingre, hvor det desværre er helt almindeligt, at konkurrenter stjæler de gode billeder, hvis du tager dem.
HUSK du må ALDRIG kopiere eller bruge andres billeder, uanset motivet, uden tilladelse. Spørg altid om lov, køb dine billeder på diverse stockphoto sider, eller tag dine billeder selv, evt få en fotograf til at gøre det. Kopiering af billeder er en overtrædelse af Ophavsretslovens §1 mm.
Og fordi det kun tager få sekunder eller minutter at kopiere og bruge andres billeder, mod de op til flere timer, som et godt billed kan løbe op i, før det er helt færdigt, giver det en konkurrencefordel til den langfingrede konkurrent.
Derfor er det super vigtigt, at du jævnligt holder øje med, om andre har benyttet dine billeder uden tilladelse. Især hvis du har en webshop, da du dermed sandsynligvis har rigtig mange produktfotos.
Find ud af, hvem der har kopieret dine billeder
Imodsætning til tekster, som du kan læse om her, hvor der findes en masse forskellige tools, er der desværre ikke ret mange gode og brugbare tools, når det gælder billeder. Men der findes da heldigvis nogle metoder, som gør søgningen efter ophavsretskrænkelser let og effektiv. Og ikke overraskende, er Google en af dem.
Herunder er nogle af de metoder, som du kan anvende.
Find billeder via Google images search
Et af de mest effektive værktøjer på markedet til at finde billeder, er Google images search, eller Google billedsøgning, som tjeneste bliver kaldt på dansk. Imodsætning til tekst søgningen, hvor Google er 100% præcis, og stort set fanger alle, er billedsøgningen pt i udviklingsfasen, og den finder derfor også billeder, som ligner dit billed. Dvs du skal tage resultatet med forbehold, da det ikke nødvendigvis kun er dit billed, som den finder.
Men i mangel af bedre alternativer, er første forslag Google Images Search. Et stort plus er, at tjenesten er yderst let at anvende, især hvis du bruger Chrome browseren. Benytter du Chrome metoden, kan du hoppe direkte til punkt 4!
Direkte link til Google Images Search.
1. Gå ind på Google.dk
2. Vælg billeder oppe i højre hjørne, den er markeret med en rød cirkel.
3. Upload det billed, som du ønsker at søge efter, eller indsæt den URL, som billedet ligger på. Se den røde cirkel.
4. Bruger du Google Chrome, kan du blot højre klikke på billedet og vælge “Søg efter dette billed på Google”
5. Uanset om du oploader et billed, eller benytter Google Chrome, får du oversigten i Googles søgeresultater med sider, som benytter billedet eller et lignende billed.
Det skal lige bemærkes, at billedsøgningen på argan olien fra Cosmos Co blot var et eksempel, og at alle firmaer/hjemmesiderne i oversigten har tilladelse og brugsret til at benytte billederne, og derfor ikke krænker ophavsretten.
Som sagt skal du tjekke Googles resultater godt igennem, da det kan indeholde billeder, som til forveksling minder om dit billed. Her er det vigtigt, at du sammenligner kendetegn i dit billed med det andet billed.
Find billeder via TinEye
Før Google Images Search blev lanceret, var TinEye det største og bedste tool på markedet til at spore kopierede billeder. Men TinEye er ikke blevet værdiløst, det er faktisk stadigvæk super brugbart, og det er et godt supplement til Google Images Search.
TinEye kan anvendes på samme måde, som Google Images Search, dvs du kan indtaste en URL eller uploade et billed, og derefter søge efter dette.
Men TinEye har også et plugin til disse browsere:
- Firefox
- Google Chrome
- Internet Explorer
- Opera
- Safari
Det er super let at installere TinEye og bruge dette plugin. Du skal blot finde det billed, som du ønsker at søge efter.
Herefter højre klikker du på billedet, og vælger fanen “Search Image in TinEye”. TinEye vil nu præsenterer dig for en række sider, som har anvendt dit billede, eller som benytter et lignende billede.
Du kan downloade TinEyes plugin her.
Kender du til andre måder, at søge efter billeder på, som både er præcise og effektive, er du mere end velkommen til at beskrive disse i kommentarfeltet herunder. Det samme gælder, hvis du har et spørgsmål eller en kommentar til indlægget.
Skal Not Allowed tjekke dine sager, er du altid velkommen til at sende os en uforpligtende mail på info@not-allowed.dk
Finde der metoder til at søge flere billeder på en gang?
Fx. for hele sin hjemmeside, det er jo ret krævende jævnligt skulle søge på alle billeder på sin hjemmeside.
@Jesper Thygesen
Der findes flere tools, de er bare ikke særlig effektive, da de ikke finder ret mange af krænkelserne.
Så den manuelle metode er pt stadig den mest effektive.