Tjek om dine tekster, artikler eller guides er blevet kopieret
Foto: “FreeImages.com/Thomas Römer”
Sådan tjekker du om dine tekster er blevet stjålet
Rigtig mange har den fejlagtige opfattelse, at alt der ligger på internettet er gratis. Det er uanset om det er tekster, guides, artikler, billeder, fotos, videoer mm. Nettet er et frit tagselv land, hvor man ikke skal yde, men blot kan nyde af andres arbejde.
Virkerligheden er dog en helt andet. Alt der lægges online på nettet, uanset om det er på en hjemmeside, et nyhedssite, en blog, en webshop eller et socialt medie, er omfattet er ophavsretslovens bestemmelser. Eller sagt på en anden måde, der gælder præcis de samme forhold online, som hvis du tager en bog, et fotografialbum, en plakat eller andet.
Har du ikke selv skabt værket, må du altså kun anvende det, hvis du har fået lov af ejeren/ophavsmanden.
En ret simpel lov, som alt for mange private, såvel som virksomheder desværre krænker i stor stil!
Men hvordan finder du lettest og mest effektivt ud af, om nogen benytter dine tekster, artikler, guides eller blogindlæg? Det får du nogle gode tip og guldkorn til i dette indlæg. Efter at have læst denne artikel, vil du helt sikkert vide, hvad du skal gøre, for at finde dem, som krænker din ophavsret.
Manuel søgning på Google
Som det er pt, er den mest effektive måde at søge efter en krænkelse af tekst, faktisk at benytte Googles søgemaskine. For via denne får du fat i flest mulige kopister, men det er også den mest effektive og præcise metode, når det gælder tekster. Mange automatiserede tools bygger på data fra Googles søgemaskine.
Men hvordan søger du korrekt efter tekst, således du ikke får alle de sider, som har benyttet de samme ord, som dig, men ikke direkte kopieret din tekst.
Husk at anvende gåsetegn ” “, når du benytter Google, ellers får du alt for mange irrelevante resultater på din søgning.
Svaret er simpelt, du sætter din tekst i gåsetegn ” “. Dermed søger Google præcist på den ordstilling og de ord, som indgår i det afsnit, som du vil tjekke.
Herunder er et par billeder, så du kan se det i praksis.
1. Gå til Google.dk
2. Indtast den sætning eller det afsnit, som du vil søge på i ” “, herefter viser Google dig hvilke sider, der benytter præcis den sætning, som du søger efter.
Det er meget vigtigt, at du husker at benytte ” “, da du ellers får en masse irrelevante søgeresultater, som indeholder et eller flere af de ord, som indgår i din sætning/afsnit. Og før der kan være tale om en ophavsretskrænkelse, skal din tekst være kopieret, eller modpartens tekst skal ligge så tæt op af din, at den ikke kan gå under kategorien, at finde inspiration.
Bruger du Chrome browseren, kan du blot markere den tekst, som du vil søge efter, højre klikke, og vælge Søg på Google efter ” “…..
At benytte Google er en kedelig, langsommelig og ensformlig måde, at tjekke og gennemsøge nettet for krænkelser på, men det er og bliver pt den mest effektive metode. Og det gælder om at være effektiv, når du søger efter krænkelser, da de ellers bare ligger ude i cyberspace og lukrerer på dit hårde arbejde, og sågar skader din side pga DC (duplicate content) i søgemaskinerne.
Derfor er tiden givet godt ud med en manuel søgning, især fordi du fanger mange af krænkelserne tidligt i forløbet, og dermed spare meget tid senere hen, når skaden evt er sket.
Copyscape søgetool
Er du mere til en hurtigere metode, som dog ikke er ligeså effektiv, er Copyscape et godt alternativ. Dette tool findes i en gratis version, som virker okay, og det findes i en betalt version, som virker væsentlig bedre.
Copyscape crawler nettet via Google, og dette tool finder en del krænkelser, især når det gælder tekster. Det er et af de bedste automatiske tools, som er på markedet pt.
Har du mange hjemmesider, eller vigtige hjemmesider, kan det anbefales, at du betaler for den udvidede version, da denne først og fremmest er mere grundig og effektiv, når nettet crawles efter krænkere, men også fordi du får rapporter og oversigter med i købet.
Overvågnings tjenester eller søge tools
Der findes en hel del tools, som kan overvåge nettet, og måske spotte ophavsretskrænkelser. Nogle er mere oplagte end andre, men bruges de korrekt, kan du faktisk få et effektivt og godt spionnetværk ud af nedenstående tools.
Duplichecker – Et gratis, hurtigt og ret effektivt tool, som med fordel kan benyttes som alternativ til Copyscape, især hvis du kun bruger gratis versionen på af Copyscape.
Plagscan – En udfordre til Copyscape, som gør det super godt, og som bliver bedre og bedre.
Plagium – Et billigt og godt alternativ til Copyscape, som især er godt til at søge efter stjålet tekster på de sociale medier.
Grammarly – En gratis og hurtig service, som tjekker om dit indhold er kopieret.
Copygator – En smart tjeneste, som overvåger dit RSS-feed, og den vej igennem giver dig besked, hvis andre har kopieret eller stjålet dine tekster.
Mention.com – Måske ikke lige et tool, som de fleste forbinder med ophavsret. Men du kan taste vigtige ord ind, som indgår i dine vigtigste tekster. På denne måde får du en mail, så snart andre anvender disse ord på en hjemmeside eller et socialt medie. Det er ikke en tjeneste, som kan stå alene, men den er god som supplement.
Google alert – Det samme som med Mention.com
Ud over de nævnte, er der rigtig mange plagiat checkers / plagiarism checkers sider, hvor du manuelt kan kopiere tekst ind, og så søger de på nettet efter ophavsretkrænkelser. Det eneste minus ved alle disse sider er, at det hele foregår manuelt, og jo længere tekst stykker, du sætter ind i felterne, des mere upræcise og ubrugelige bliver disse checks. Derfor er det ingen fordel, at flere af disse tools kan søge på op til 1000 ord af gangen.
Har du andre forslag til, hvordan andre let kan tjekke, om deres tekster er blevet kopieret, eller kender du til smarte tools, som andre kan få gavn af, så smid gerne et link i kommentarfeltet. Er tjeneste god og brugbar, vil den blive oprettet på listen, så alle de andre læsere kan få gavn af den 🙂
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!