Guide: Det perfekte vandmærke på billeder og fotos

Vi er så heldige, at vi har fået drengerøvs webshoppen Morfars.dk som kunde. Pt har vi over 100 sager for Morfars, alle omhandler kopiering af billeder og produktfotos. Men nu skulle dette indlæg ikke handle om pral og selv-promovering, men derimod et af de bedste tips til at lave vandmærker i billeder og fotos.

Vi har fået lov til at dele Morfars.dks helt unikke vandmærke metode med dig! Og vi har selvfølgelig også fået lov til at benytte billederne, som Morfars har stillet til rådighed til dette indlæg.

Men før vi går til selve tippet, skal vi måske lige snakke lidt om vandmærker.

Hvad er vandmærker?

Hvis du ved, hvad et vandmærke er, kan du bare springe videre til næste afsnit. Hvis ikke bør du måske læse dette afsnit, så du forstår indlægget bedre.

Vandmærker er blevet brugt i århundreder i forskellige ting. De findes i pengesedler, i de fleste lande, de var tidligere i frimærker og aktier (den gang aktier var fysiske papire) mm.
Vanmærker er oftest skjult, dvs du bemærker dem ikke ved første øjekast, men holder du f.eks pengesedlen eller frimærket op imod lyset, vil vandmærket vise sig i papiret, som en ekstra sikkerhed mod f.eks forfalskninger eller kopiering.

Når det gælder digitale billeder, fotos, designs mm har vandmærker lidt samme formål, nemlig at beskytte værket. Mange fotografer sætter deres vandmærke i hjørnet af billedet, da det dermed er let at se, hvem der har taget billedet, og hvem der har ophavsretten. Nogle webshops benytter vandmærker, men langt de fleste gør ikke.

Hvorfor ingen vandmærker på produktfotos?

Problemet med vandmærker på produktfotos er, at de stjæler fokus, eller sådan har det ihvertfald været indtil nu. Det er nemlig helt naturligt, at øjet fanges af det, som skiller sig ud på billedet, og her er vandmærket et problem.

Oftest har firmaet benyttet vandmærker i f.eks hjørnerne af produktbilledet, hvor det ikke generer selve produktbilledet. Men vandmærker i f.eks et hjørne er lette at klippe væk, og ønsker du ikke, at konkurrenterne benytter dine super gode billeder, virker det sjældent. Få sekunder i et billedprogram, og vandmærket er væk.
Derfor har jeg f.eks også afholdt mig fra vandmærker på Customfit.eu, selvom vi har taget over 10.000 forskellige produktfotos i tidens løb. Det var ganske enkelt for besværligt at beskytte dem vs tabte ordre.

Derfor har de fleste shopejere vurderet, at vandmærker generer mere i købsprocessen, end de sikre at konkurrenterne ikke benytter billederne. Og det kan der være noget om, hvis du tænker vandmærker på traditionelvis.

De fleste fravælger altså vandmærker, fordi de generer i handelsprocessen, hvilket også er korrekt, eller ihvertfald har været det indtil nu. For herunder får du verdens bedste tip til at beskytte dine billeder!

Lav de perfekte vandmærker i dine billeder

Kig godt på nedenstående billed. Bemærker du noget usædvanligt?

morfars-hubsan-drone-h108-grøn

 

Umildbart ser du bare en Hubsan drone i grøn. Et flot og skarpt billed, som både er sælgende og tiltalene.

Men hvis jeg nu påstår, at billedet er beskyttet af et vandmærke, som er umuligt at fjerne, tror du så må mig?

Inden vi afslører hemmeligheden, så kig lige godt på billedet igen. Prøv evt at kigge på billedet nedefra, eller vip din skærm eller tablet/smartphone lidt frem og tilbage.

Morfars.dk har nemlig lavet det perfekte vandmærke, som både beskytter hele billedet, men som ikke er synligt umildbart for kunden, hvorfor det ikke generer i selve købsprocessen, og det er altså mega godt tænkt og pisse smart.

For at gøre det helt tydeligt, har vi lavet billedet sort/hvid, da vandmærket dermed træder ekstra tydeligt frem. Tjek det herunder.

Morfars-vandmærke-drone

 

Nu bør du tydeligt kunne se, at der står MORFARS.DK vandret hen over billedet. Det er godt nok skrevet, med tynde bogstaver, men de fremtræder tydeligt. Ellers tjek denne side på Morfars.dk, hvor der er en gif, som viser det tydeligt.

De tynde bogstaver er hele pointen. Ved at anvende tyde bogstaver i gul på baggrunden, og i blå gennem selve produktet, har Morfars.dk formået at skjule vandmærket så godt, at de færreste faktisk bemærker det, med mindre de ved, at de skal kigge efter noget.

Fordelen ved dette vandmærke er rigtig mange, hvilket er listet herunder:

 • Vandmærket generer ikke produktfotoet
 • Billedet er med vandmærke, og dermed er det let at bevise evt krænkelser
 • Du undgår at konkurrenterne benytter billedet, fordi det er umuligt at redigere væk
 • Du giver alle dine billeder et vandmærke = branding
 • De fleste annoncetjenester registrerer ikke vandmærket
 • Google shopping accepterer billedet, selvom vandmærker normalt ikke er tilladt
 • mm

Dette lille snedige trick, har gjort det utroligt nemt at bevise, at billederne er kopieret fra Morfars.dk i de mange sager, for hvordan skulle Morfars.dks vandmærke ellers pludselig være på billedet?

Smart ikke? Og nu er tippet ude, så brug det endelig hvis du driver en webshop, eller hvis dine billeder er en vigtig del af din forretning! Dette trick er let, hurtigt og yderst effektivt!

 

 

6 replies
 1. Kim Vinberg
  Kim Vinberg says:

  I burde skrive en guide til hvordan man laver det selv. Hvorfor valget af gul farve på grøn og hvad man selv skal vælge ved hvilke baggrundsfarver og hvilken font som er egnet til dette. 🙂

  Svar
  • Not Allowed
   Not Allowed says:

   @Celine P Eriksen
   Det er Morfars.dk, som benytter denne type vandmærke. De laver det manuelt i alle billederne.
   Om der findes en app eller lignende, som kan gøre det automatisk, det ved jeg faktisk ikke, jeg har dog heller ikke undersøgt det 🙂

   Svar
   • Celine P. Eriksen
    Celine P. Eriksen says:

    Jeg søger lidt videre 🙂 Kan se din artikel er et år gammelt, så måske jeg er heldig, der er kommet nye apps til. Men er det korrekt forstået, at gøres det manuelt, er det følgende tre lag (f.eks. i photoshop)
    Layer 1) Gul skrift/logo
    Layer 2) Billede
    Layer 3) Blå skrift/logo

    Svar
    • Not Allowed
     Not Allowed says:

     @Celine P Eriksen
     Ja artiklen har lidt over et år på bagen 🙂 Så måske nogle har lavet et smart tool 🙂
     Jeg vil anbefale, at du kontakter Morfar, evt spørger efter Kim. Han kan rådgive dig meget bedre, da det er dem der laver vandmærket.
     Vi har kun ført alle Morfars.dks ophavsretssager, vi har intet med selve vandmærket at gøre 🙂

     Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *