Hvordan foregår en småsag? Hvad er en småsagsproces?

småsager-ophavsret-not-allowed

Foto: “FreeImages.com/Stephen Stacey”

 

Hvordan fører Not Allowed sager?

Et af de spørgsmål, som vi får oftest, er hvordan forløbet er i en sag om ophavsretskrænkelser, dvs overtrædelse af Lov om ophavsret. Og vi forstår godt, hvorfor folk spørger, for det kan være svært at gennemskue, hvordan og hvorledes, hvis du aldrig har været i en retssag.

Herunder finder du forløbet, som vi arbejder ud fra. Ønsker du selv at føre din sag, kan du med fordel tage udgangspunkt i, hvordan og hvorledes det foregår, og så kan du selv vælge, om du vil lave andre tiltag, end dem vi benytter. Men her følger et kort gennemgang af, hvordan det altså foregår.
Bemærk det er vigtigt, at din tekst, billed, foto eller andet har værkshøjde, hvis du skal kunne påråbe din ret til værket. Læs mere om det her.

Gennemgang af en småsag

Læs mere om, hvad en småsag er her.

  • Sagen modtages – Først modtager vi sagen fra en klient, oftest per mail, da der skal sendes en masse dokumentation og links. Herefter sikre vi beviserne, således de haves, hvis sagen skulle ende i retten
  • Mail sendes til krænkeren – Der sendes en mail til modparten med de første bilag, som viser krænkelsen, samt et krav om, at krænkeren fjerner de kopierede billeder, fotos, tekster eller andet, samt betaler kravet
  • Der forsøges at lave et forlig – Der forsøges evt at laves et forlig, det afhænger af sagen, samt klientens ønsker
  • Stævning indsendes – Vi udfærdiger en stævning, som vi indsender til retten
  • Modparten sender svarskrift – Modparten skal indenfor 14-21 dage efter, at stævningen er blevet forkyndt (dvs sige afleveret, hvor der kvitteres for modtagelsen), sende et svarskift, hvor modparten enten erklære sig enig i stævningen eller uenig, samt fremsender beviser mm. Tiden afhænger af, hvad retten sætter som rimlig svartid, hvilket variere fra sag til sag.
  • Vi sender replik – Som modsvar til modpartens svarskift, må vi fremsende en replik med kommentarer, yderligere bilag mm.
  • Modparten sender duplik – Som modsvar til vores replik, må modparten fremsende en duplik, med kommentarer, yderligere bilag mm
  • Tlfmøde – Såfremt sagen ikke er løst, sætter retten et tlfmøde op, hvor sagen gennemgås. Retten forsøger i småsager at få parterne til at indgå forlig, dvs retten mægler, hvis det er muligt. De er typisk afsat 45-90 min til disse tlf møder, men oftest tager de 10-15 min.
  • Selve retssagen – Såfremt sagen ikke kunne løses via et tlfmøde, findes der en dato, hvor den rigtige retssag finder sted.
  • 14 dage senere kommer dommen – 14 dage efter selve retssagen falder der dom i sagen, hvor retten kommer med sin vurdering og en dom ud fra de beviser der er fremlagt. En dom kan evt ankes, men sker dette skal sagen videre til landsretten, hvor Not Allowed ikke har møderet, dvs der skal du selve føre sagen, eller du skal få en advokat til det. Men det bør  du over nøje overveje, da omkostningerne hurtigt kan overgå selve sagens beløb.

Du bør være opmærksom på, at der kan være afvigelser i, hvordan listen ser ud efter svarskriftet, da nogle retskredse foretrækker tlfmøde før replik og duplik. Andre undlader replik og duplik, og springer direkte fra svarskrift til tlfmøde til retssag.
Men som udgangspunkt ser listen sådan ud.

Ud over dette, er det normal praksis, at der er dialog mellem os og krænkeren eller krænkerens advokat eller rådgiver i løbet af sagen, da alle parter, med mindre man er direkte uenige i at der har fundet en overtrædelse sted, har en interesse i at løse sagen.

Vælger du os hos Not Allowed, skal du faktisk blot sende os sagen, indbetale de 500 kr i retsgebyr, som vi får retur når sagen er vundet, samt evt møde op til selve retssagen, såfremt det kommer dertil. Vi tager os af alt det andet, og holder dig nøje opdateret i hele sagsforløbet, så du ved, hvordan og hvorledes det går, samt hvad modparten siger og mener.

 

Har du en sag, som du ønsker, at vi skal kigge nærmere på, så send os en mail på info@not-allowed.dk eller anvend vores kontaktformular 🙂

 

Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles i kommentarfeltet herunder 🙂 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *